Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is

A koronavírus-járvány kitörése óta a gyerekek jóval több időt töltenek az interneten, mint azelőtt. Ez különösen igaz a szünidőre. A Kaspersky szakemberei összefoglalták a szülők számára, milyen online veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, és hogyan segíthetnek nekik biztonságosan használni az internetet. Míg az internet a karantén idején értékes mentőövnek bizonyult, amely lehetővé teszi az élet különböző […]
The post Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is appeared first on technokrata.

A koronavírus-járvány kitörése óta a gyerekek jóval több időt töltenek az interneten, mint azelőtt.

Ez különösen igaz a szünidőre. A Kaspersky szakemberei összefoglalták a szülők számára, milyen online veszélyek leselkedhetnek a gyermekekre, és hogyan segíthetnek nekik biztonságosan használni az internetet.

Míg az internet a karantén idején értékes mentőövnek bizonyult, amely lehetővé teszi az élet különböző tevékenységeinek folytatását, mostanra a fokozott online élet hatására gyermekek biztonságának kérdése egyre nagyobb jelentőségű. A gyermekek közül sokan valószínűleg felügyelet nélkül használják az internetet – nem csak a járvány, de a szünet miatt is.

De mitől is kell óvni a gyerekeket a digitális világban? A gyerekek általánosságban jóval kitettebbek a veszélyeknek, mint a felnőttek és az internetes fenyegetések széles skálájának eshetnek áldozatául. Előfordulhat, hogy a gyerekek azáltal, hogy anonimnak érzik magukat, nincsenek tisztában az általuk létrehozott digitális lábnyom következményeivel. Például személyes információkat tehetnek közzé a közösségi médián – ez lehet kínos személyes pillanatok képeitől kezdve az otthoni címekig vagy a családi nyaralási tervekig – amelyeket nem csak megbánhatnak később, de az offline biztonságukra is veszélyes is lehet.

Az internetes anonimitás azonban a másik oldalról is problémaként merül fel, ugyanis a gyerekek nem tudhatják, hogy kivel is beszélgetnek online, ami különösen nagy fenyegetésnek teheti ki őket. Idegenek próbálhatják meg meggyőzni a gyermeket, hogy nem megfelelő tevékenységet folytasson, vagy fényképeket és videókat készítsen az elkövető számára, amelyeket aztán fenyegetésre és zsarolásnak használnak fel.

A felnőtt tartalmak elérése vagy applikációk és webes szolgáltatások rejtett költségei is veszélyeket rejthetnek. A kiberbűnözők gyakran próbálnak meg rosszindulatú szoftverek, úgynevezett malwarek letöltésére rávenni a felhasználót. Az adathalászat például egy ilyen trükk, de vannak olyanok is, mint például az áldozatok meggyőzése a játéknak álcázott rosszindulatú programok letöltésére – ami különösen vonzó lehet a gyermekek számára. megvédheti gyermeke számítógépét az ilyen rosszindulatú programok ellen, amennyiben átfogó, eszközökön átívelő kiberbiztonsági szoftvereket és kapcsolódó biztonsági védettségeket használ.

A Kaspersky szakemberei a következőket javasolják a szülőknek az ilyen esetek megelőzésére:

  • Állítsa be a szülői felügyeletet és az internetes szűrőket. Ilyen a Kaspersky Safe Kids, amely segít megvédeni gyermekeit online mind az eszközén, mint a telefonján.
  • Győződjön meg arról, hogy gyermeke a legfrissebb víruskereső programokat és a legújabb szoftvereket használja. A víruskereső szoftver megvédi készülékeit a bejövő fenyegetések ellen, és felkutatja, elpusztítja és figyelmezteti a rendszer lehetséges veszélyeit.
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy gyermeke adatvédelmi beállításai a legmagasabb védettségre vannak-e beállítva. Szinte az összes közösségi média alkalmazás rendelkezik adatvédelmi beállításokkal, amelyeket Ön módosíthat. Állítsák be közösen a gyerekével.
  • Fedje le a webkamerákat, ha nem használja őket.
  • Rendszeresen nézze át gyermekei ismerőseit a közösségi média platformokon, és blokkolja a nem kívánt vagy gyanús kapcsolatokat.
  • Ahol lehetséges, kapcsolja ki az alkalmazáson belüli vásárlást.
  • Kapcsolja ki a helymeghatározást gyermekei eszközén. Célszerű megkérni gyermekeit, hogy ne címkézzék fel a fotókat a közösségi médiában, mivel ezáltal mások is megismerhetik tartózkodási helyüket. Az eszközeiken kikapcsolhatja a helymeghatározási szolgáltatásokat, így azok fizikai helyét nem lehet ellenőrizni.
  • Legyenek világos szabályai a megfelelő internethasználattal kapcsolatban – mikor, miért és meddig.

További tanácsokat a gyermekek internethasználatával kapcsolatban ezen a linken olvashat.

The post Hogyan maradhat biztonságban az interneten gyermeke az őszi szünetben is appeared first on technokrata.

További tartalmak

Idén koronavírus-helyzet nyomán hibrid üzemmódban zajlik majd a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI) Nagykanizsán: nyolc ország diákjai személyesen, további hat csapat pedig az interneten keresztül kapcsolódik be az augusztus 23. és 29. között zajló programozás versenybe. A CEOI nemzetközi szinten is nagyon rangos megmérettetésnek számít: az ezen jó eredményt elérő diákok általában a további nemzetközi versenyeken […]
The post Nyolc ország személyesen, hat ország online vesz részt a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián appeared first on technokrata.

A Kaspersky Magyarországon végzett kutatása szerint a magyarok több mint negyede (28,6%) érzi azt, hogy online sokkal társaságkedvelőbb és magabiztosabb, mint személyes találkozások során
The post A magányos magyarok magabiztosabbak az interneten appeared first on technokrata.

A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás az egyik legalattomosabb civilizációs jelenség: míg a támadók arctalanságba burkolózva okozhatnak életre szóló lelki sérüléseket, a fiatalkorú áldozatok mindössze tizede mer beszélni az őt ért sérelmekről. De vajon milyen jelei lehetnek annak, hogy a gyermeket online zaklatás érte, hogyan támogathatjuk a gyógyulásban és a védekezésben? Pszichológus szakértővel kerestük a […]
The post Az internetes zaklatások ötöde a közösségi médiában történik appeared first on technokrata.

A 14 éve működő, a legnagyobb tech cégeket tömörítő Technology Coalition most egy új kezdeményezést indított útjára, hogy megvédjék a gyerekeket az online szexuális kizsákmányolástól. A Project Protectben néhány fontos feladatot is megfogalmaztak.

Ma már nincs sem jogi, sem technikai akadálya, hogy teljes biztonsággal azonosítsuk magunkat online környezetben. Így a korábban személyes megjelenést igénylő szerződések is megköthetők interneten. A technológia fejlesztésében élenjáró magyar ID&Trust online ügyfélszolgálati rendszerét három hónapig ingyen tesztelhetik azok a vállalati ügyfelek, akik június 15-ig jelentkeznek. Korábban többnyire csak kényelmi funkció volt, az elmúlt hónapokban […]
The post A koronavírus egyetlen pozitív hozadéka a GoodID lehet appeared first on technokrata.

A különleges egészségügyi helyzet miatt az elmúlt időszakban jelentősen növekedett az online vásárlások és az elektronikusan beadott utalások száma. Sajnálatos módon mindez az adathalászat erősödését is magával hozta, hiszen a csalók gyakran a COVID-19 tárggyal vagy hivatkozással próbálnak – telefonon, SMS-ben, e-mailben – ellopni bankkártyaadatokat és internetbanki belépőkódokat. Az MKB Bank arra kéri Ügyfeleit, hogy […]
The post MKB Bank: COVID-19 hivatkozással is érkeznek adathalász levelek appeared first on technokrata.

Közel hatvanan pályáztak az infokommunikációs szolgáltató Invitech jubileumi, tizedik alkalommal kiírt InnoMax Díjára. A nonprofit szervezetek részére meghirdetett innovációs pályázaton önkéntes tűzoltókat segítő riasztórendszer, internetes jelnyelvoktatási program, hátrányos helyzetű gyermekeknek készített online oktató társasjáték, vagy éppen akadálymentesített digitális vizsgáztató felület is volt a díjazottak között. Habár az átadóünnepség a koronavírus-járvány következtében most csak az online […]
The post Civil szervezetek kaptak forrást a digitalizációra appeared first on technokrata.

Függetlenül attól, hogy már kristálytisztán látod magad előtt jövődet a pályán, vagy még csak a helyedet keresed a világban, az internetre költözött nyílt nap remek lehetőség arra, hogy belepillants az egyetem életébe.